Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neoluddismus, když strach dostane zelenou

Slyšeli jste již o luddismu, hnutí, které ničilo výrobní stroje v obavy o svou práci, své živobytí? Možná si myslíte si, že je dnes mezi námi nenajdete, ale oni jsou mezi námi, a možná i vy mezi ně patříte, jen o tom nevíte.

Co je neoluddismus?

Neoluddismus je hnutí, které navazuje na techno-pesimismus svých předchůdců. Liší se ale jen v motivech, ve zdroji strachu, který byl do jisté míry dokonce oprávněný. Například luddisté správně předpověděli, že ztratí práci v určitém oboru, ale zapomněli na fakt, že nová technologie vytvoří i novou práci, kde mohou získat peněžitou odměnu a zabezpečit sebe a svou rodinu.

 

Strachem k lepším zítřkům.

Strach neoluddistů má svůj původ v enviromentalismu (proč ne v "ekologismu", se dozvíte v odkaze), v hnutí, které usiluje o co nejlepší vztah člověka k jiným živým organismům a k životnímu prostředí. Bezesporu zájem tohoto hnutí je zájmem nás všech, tedy pokud si nepřejeme vlastní konec nebo přinejmenším vážné potíže. Ano, ten strach se týká globálního oteplování, vymírání životních forem (hmyzu, žížal, včel, baobabů, řas atd.). Umíte si představit, že žížaly na svou zahradu budete nakupovat z pěstírny, to přesně se již na světě děje - a strach jde do výšin, nezná hranic.

Ten strach je postaven na jednoduché úvaze: člověk vytvořil technologie › technologie stojí za dnešními problémy = technologie je špatná. A nejde jen o techniku, výrobu energie z uhlí a tak, jde i o jadernou technologii - všichni přeci slyšeli o atomových bombách, o Černobylu, Fukušimě a dalších. Na mušce mají i chemické látky - především ty vyrobené člověkem a je jedno, že to samé vyrobí třeba i nějaká rostlina. Například pesticidy, které stojí za vymírání půdních mikro (bakterií) a makro organismů (žížal) nebo včel a hmyzu obecně.

Nebo GMO (geneticky modifikované organismy) jsou pro ně také postrach, zasahuje přeci do genetického kódu živým organismům. Šlechtění se ale nebojí, i když je to jiný způsob modifikace organismů, je to trochu paradox. 

Sakra, ono je to všude.

Ano, neluddismus je všude. Vyznavači neluddismu jsou všude. Politici, právníci, hasiči, vědci, aktivisté, novináři, studenti, senioři a další. Jste mezi nimi? Nevadí, mít tento postoj je v pořádku, mít strach je v pořádku. Bez strachu by asi nikdy nevzniklo hnutí environmentalismu.

Prvky neoluddismus najdeme i v náboženských hnutí a v církvích. Má vliv na tvorbu zákonů, výrobu, školství, armádu atd. Jo, je to všude.

 

Ohněm proti ohni.

Slyšeli jste již o hasičích, kteří zapalují schválně les? Důvod nemusí být zřejmí, ale je účinný. Ti hasiči používají řízený a kontrolovaný ohnivý živel k tomu, aby vzali život plamenům, které postupně, hladově a nekontrolovaně spalují les.

To stejné platí i pro technologie, chemii a celkově o aplikaci vědeckých poznatků. Proklínané technologie, jsou jako ten plamen hasičů. Jsou i řešením, ne jen problémem. Méně pesticidů a lepší výnosnost, to zařídí modifikace organismů. Proklínaná GMO dnes zachraňuje banány, pomáhá vytvářet inzulín pro diabetiky, pomáhá lidem žít běžný život - léčit dědičné nemoci. Má potenciál napravit to, co miliony let šlechtění ve své nedokonalosti zkazilo - naše mazlíčky, pejsky, ale i rajčata, která kvůli barvě ztratila původní chuť. Jaderné elektrárny také pomáhají s globálním oteplováním a jsou lepším a výkonnějším zdrojem energie. Navíc jaderný "odpad", není tak úplně odpad. A slyšeli jste již o jaderných bateriích - ano, existují, a pracuje se na jejich cenové dostupnosti a použitelnosti. 

Využití má i oxid uhličitý, největší nepřítel moderního lidstva. Lze z něj vyrábět palivo či škrob a nebo průmyslové diamanty. Vlastně i ten plastový odpad může být v budoucnu vyhledávaným zdrojem, pro palivo. Recyklace je technologický postup, jen ten postup musíme objevit, vymyslet.

 

Mají se čeho bát?

Ano a ne. Hrozby jsou bezesporu reálné a velmi vážné a leckde jsou vražednou realitou. Ale zbavovat se technologií nemusí být úplně to pravé ořechové. Nemusíme všechno dělat v "BIO" kvalitě - beztak je to většinou už vyšlechtěné -  jak jsem říkal, je to pořád GMO, teda z pohledu vědy, jiný pohled je naneštěstí legislativní/laický. 

Bát se tedy je čeho, ale je dobré si nechat prostor i pro jiné emoce a hlavně pro rozum, a občas se jen rozhlédnout, zda ten svět nemá i jiné možnosti.

 

Enviromentalismus nebo luddismus?

Vyberte si. Enviromentalismus končí tam, kde luddismus teprve začíná. Luddismus v té nejextrémnější formě má i své teroristy - nejznámější jeUnabomber, Má ale i své lehčí formy, například známou Grétu. 

 

Já jdu cestou, která hledí na technologie neutrálně, podobně, jako hledím na ten zmíněný oheň. Každopádně, pokud jste to dočetli celé, nenechali jste se odradit a znechutit, tak jsem rád a splnilo to svůj účel. Strach je důležitý, ale někdy nám brání rozhlédnout se.

Pamatujte, že názor je myšlenková úvaha, rozumové a kritické zpracování informací a zdrojů. Jeho zdánlivou kopií jsou domněnka a prázdné tvrzení..

 

Mějte se hezky.

Čusky bambusky, čtenáři.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Flégl | čtvrtek 3.2.2022 12:47 | karma článku: 3,67 | přečteno: 90x
  • Další články autora

Ondřej Flégl

Atentát na Fica a msta potrefených hus

Robert Fico poměrně dlouhou dobu mluví o možném útoku na vládní politiky. Včerejší postřelení je dost možná splněným přáním. Není ani překvapivé, že s atentátem pracoval i kybernetický útok na ČTK.

16.5.2024 v 9:43 | Karma: 14,42 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Co když člen NATO napadne jiného člena aneb Maďarsko jako Trojský kůň Kremlu

Maďarský premiér Orbán je znám svým nacionalismem a propagací Velkého Maďarska, touhou získat území sousedů, aktivním odporem k Západu, a servilitou k Putinovi a jeho invazi.

22.3.2024 v 10:30 | Karma: 18,70 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma: 10,85 | Přečteno: 397x | Diskuse| Miniblogy

Ondřej Flégl

Mír s Ruskem je jen přestávka mezi invazemi

Ruská federace napadá své sousedy a využívá mír jen jako přestávku mezi invazemi. Touhu okupovat další státy navíc přiznal Putin ještě před invazí na Ukrajinu.

29.2.2024 v 11:11 | Karma: 22,08 | Přečteno: 522x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Chtěli byste ovlivnit program ANO? Aneb kam vítr, tam plášť!

ANO je silně oportunistické politické hnutí. To v praxi znamená, že nemá žádné hodnotové mantinely, žádné světonázory, které by ho brzdili v touze po moci a zisku.

26.2.2024 v 14:14 | Karma: 20,81 | Přečteno: 465x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Opusťme bludný kruh nenávisti, vyzvala společně Čaputová s Pellegrinim

16. května 2024  11:40,  aktualizováno  13:59

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda parlamentu Peter Pellegrini, který ji ve funkci...

Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno

16. května 2024  10:35,  aktualizováno  13:59

Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:56

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

V Rusku mají jasno: Fica chtěl zavraždit zběsilý mučedník liberalismu

16. května 2024  13:51

Zatímco slovenská média teprve pomalu rozkrývají životní příběh muže obviněného ze středečního...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 17,32
  • Průměrná čtenost 923x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik