Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebeobrana aneb MMA (ne)funguje.

Má "cvičenec" Krav Maga šanci proti MMA zápasníkovi? Předem říkám, že ano, a mnohem větší, než byste čekali.

Internet je plný videí, rozhovorů a článků na téma "Krav Maga nefunguje". Tyto názory většinou trousí zápasníci MMA. O to horší je, že jsem nezaznamenal vážnější kritickou reakci z druhé strany, od instruktorů Krav Maga. Tak se toho ujmu já.

 

Základní rozdíly mezi sportem, sebeobranou a uměním

První, co většinu lidí napadne je, že sebeobrana přeci nemá pravidla. Není to tak úplně pravda, přesnější je říct, sebeobrana nemá sportovní pravidla, musí ale respektovat platné zákony, které ne vždy jsou ku prospěchu obránce, nejlepší obranou může ale nemusí být útěk, někdy je na útěk prostě pozdě - metr před útočníkem jen tak neutečete. Kolikrát je to "jen" o schopnosti se z toho vykecat nebo prostě tu partu opilců obejít o kilometr delší cestou. Jsou to pravidla přežití, která sport a umění neučí. Tohle je zároveň první důvod, proč cvičenec Krav Maga má šanci proti MMA zápasníkovi. Bude se snažit konfliktu zabránit, neeskalovat boj, vědom si zákonů a naučen základnímu chování sebeobrany.

Teď asi řeknete, a co když člověk neutečete, nevykecá se z toho a nevyhnete se nebezpečí velkým obloukem. Co pak? I zde má člověk cvičící sebeobranu větší šanci se ubránit než sportovec. Sportovec, má návyky, hodně špatné návyky, které mu fungují v rámci sportu. Například obyčejné odplácnutí soupeře, kdy soupeř boj vzdá, či-li opakovaným plácnutím dá signál, že se cítí poražen, například, když je škrcen nebo páčen. Ve sportu je to v pořádku, běžná věc. Na ulici pustit útočníka, který plácá rukou, znamená smrt, nikdy nevíte, co útočník vytáhne, potom, co uvolníte sevření, může to být nůž, nůžky, pistole, tužka a další.

Techniky páčení jsou ve sportu nedokončené, poloviční. Co tím myslím? Cvičenec Krav Maga, co se brání, a dostane tu možnost zlomit ruku, to udělá okamžitě, nebude vám dávat šanci si odplácnout nebo hodinu ležet a přemlouvat opilého ať přijde k rozumu. Rozdíly jsou ale i v obyčejné ráně pěstí. Zápasník zatne pěst a dá úder - riskuje poškození ruky, i MMA rukavice jsou chrániče - vyzkoušejte si to, dát ránu do zdi v rukavici a bez ní. Věřte, že rozdíl poznáte. V sebeobraně se použijí dlaně na hlavu resp. tvrdé části těla, a na tělo, měkké části, jsou pěsti.

Dalším a velký rozdíl je používání předmětů. Zápasník,/umělec není zvyklí používat předměty kolem sebe, nevezme židli a nedá jí mezi sebe a útočníka s nožem, a když tu židli vezme, nemusí jí použít správně. Kolikrát ani nemá ruce nahoře, když s někým agresivním mluví, často dostane flaškou, nožem, nebo mu přijde prostě rána jako prvnímu, a může mít jak rychlé oči chce. Šťastná rána znamená KO pro každého. To jsou pořád ty návyky, jen to rozvádím, jak moc důležité jsou.

Volně navážeme ze zbraní všude kolem, na zbraně běžně nošené. Obušek, taktické pero, nůž, pistole, pepřový sprej. To zápasník běžně nemá, a když už, cvičí s tím? Spíš ne. Umělec to stejné - může mít zbraň, ale ta je většinou věcí, kterou běžně nenosí - klacek, meč, nunčaky.

Zápasník je zvyklí na boj jeden na jednoho, umělec častokrát ani jedno z toho. To je také nutné říct. A vždycky to není tak, že si vezmete sebou kamaráda. Kamarád vám s největší pravděpodobností uteče, když bude svědomitý, tak vám zavolá policii, a od zavolání do příjezdu uběhne třeba i 15-20 minut. Další problém je, že nevíte, kdo se do konfliktu přidá. Opilci občas mají například takový geniální nápad, přidat se. Zápasník s tím nepočítá. MMA bojovník/umělec vás může přeprat, dát vám kravatu, nebo páčit ruku v trianglu. To je hezké, ale ležet někde v trianglu, ve střepech, moči, výkalech, mezi židlemi nebo v kamení? Super, možná bude mít ten zápasník štěstí, když se přitom sám nezabije o patník nebo nezmrzačí o lavičku

Trenér. Ano ten, nemluvím o jeho kvalitách, mluvím o tom, že je často přítomen zápasu. Může hodit ručník do ringu, může poradit zápasníkovi - ty rady často i rozhodují zápas! Lékařské ošetření, zápasník má okamžitě. Na ulici by se nedokázal sám ošetřit. Časový limit, počet kol - zápasník s tím počítá. To na ulici nemáte. Nikdo vám nedá šanci se předtím rozcvičit. Na ulici nemáte suspenzor, rukavice, chrániče zubů, vazelínu proti oděrkám, nic, jen běžné věci.

Zápasník se může připravit na soupeře, cvičenec Krav Maga počítá s nejhorším. Zápasník má představu do čeho jde, ví kdy, ví kdo, ví co ho to může stát, ví kolik zápasů může mít v ten den. Na ulici ten konflikt může přijít kdykoliv, když si bude chtít odskočit na velkou, když jdete unavení z práce, když jste si dali frťana (není to výhoda), když máte zlomenou ruku/nohu/penis. 

Vybavení. V zápase všichni stejně, na ulici můžete mít žabky, kraťasy a tričko, soupeř těžké boty a motorkářskou helmu. Fair play na ulici nečekejte - nikdo kvůli rvačce s menším člověkem hubnout nebude, nebude ho zajímat, že soupeř nemá zkušenosti, že je jiného pohlaví.

Psychická připravenost. Je opravdu velký rozdíl se jít poprat do ringu a v tom, být přepaden a napaden. Zápasník má výhodu, že ví, jak chutná rána, jak ji dát zpět, je fyzicky zdatnější. To ale ví i cvičenec Krav Maga - i oni mají sparringy, jen nemohou tak často cvičit. Ale bojovník MMA absolutně není připraven na náhlí a překvapivý útok, na nůž na krku, pistoli na temeni, v ringu nikdy necvičil ochranu blízké osoby

 

Techniky nefungují

Na internetu se často řeší, že ta a ta technika nefunguje, nejčastěji jde o techniky lámání zápěstí, jak například uvádí profesionální zápasníkViktor Pešta  - nevím, jak na to přišel, v zápase se techniky lámání malých kloubů používat nesmějí viz. pravidla. Zajímavé je, že lámaní velkých loketních nebo kolenních kloubů fungovat má, ale těch menších ne? Zvláštní že? Víte proč? Je dost možné, že se ti zápasníci tomu věnovali jen okrajově, nepochytili kontext.

Tytechniky lámaní zápěstí vyžadují jednu důležitou věc - navolnění. Dokud útočníka nenavolníte pěstí třeba do krku, kopancem do močáku, tak tu ruku bude držet zpevněnou a nedovolí vám s ní tak manipulovat a bude pro obránce těžké ji lámat. V momentě, kdy útočník trochu povolí, tak už je pro něj pozdě cokoliv zpevňovat. Každopádně fakt, že někomu něco nefunguje, neznamená, že to nedělá celou dobu špatně. Zápasníci nejsou zvyklí jít rychle do techniky a lámat, vše vedou k tomu, aby to druhý vzdal nebo to rozhodčí ukončil ještě předtím, než dojde ke zranění.

Techniky lámání malých kloubů nejsou objev moderní sebeobrany, jsou lidé, kteří si to vyzkoušeli v praxi - v boji na život a na smrt. Ty techniky nejsou v MMA zakázané, protože by nefungovali, ale protože je sakra snadné ruku zlomit, když to umíte.

Je hromada technik, které fungují v ringu/oktagonu, ale nefungují na ulici. To stejné platí pro sebeobranu. Vysoké kopy fungují v ringu, na ulici si roztrhnete džíny nebo si jimi podrazíte nohy. Rána pěstí do čela soupeře funguje v rukavicích, na ulici si zlámete hnátu. Boj na zemi je dobré umět, ale jít do něj prvoplánově je skoro sebevražda - jak jsem zmínil výše.

Všechno navíc není jen o technice. Je tu strategie, jsou tu návyky, oblečení, vlastní výzbroj, umění pohybovat se v prostředí MHD, hospody, lesa, parku... Ale to už bych se opakoval.

A ano, na internetu najdete techniky, které skutečně nefungují nebo nemají takový efekt, aby byli skutečně použitelné.

 

Co si z toho vzít?

Názory profesionálních zápasníků MMA jsou laické, zní to jako paradox, ale je to tak. Zápasník je sportovec, má přizpůsobené techniky pro svůj sport. Na ulici máomezenou výhodu fyzické a psychické připravenosti, ale stále je to výhoda proti netrénované většině. Někdo, kdo cvičí KM nebo jinou sebeobranu by nejspíš v ringu prohrál, jednak by se musel hodně technicky omezovat, nemohl by mít u sebe běžně nošené zbraně, prostředí kolem něj by bylo stejnorodé a bez předmětů, a také by nebyl tak fyzicky zdatný, jako zápasník. Na ulici je to ale jiná písnička. Cvičenec KM by se choval zákeřně, využil by každé slabiny soupeře, každé výhody prostředí, zápasník na to není vůbec připravený. Takový sebeobránce není netrénovaná většina.

 

Chápu, že to pro některé lidi je těžko skousnutelné. Ale tak to je a tak to vidím. 

V diskusi se prosím vyvarujte osobních útoků a reagujte na argumenty zde řečené.

 

Děkuji vám

 

Čusky bambusky

 

 

 

 

Autor: Ondřej Flégl | pátek 4.2.2022 9:35 | karma článku: 14,47 | přečteno: 485x
  • Další články autora

Ondřej Flégl

Co když člen NATO napadne jiného člena aneb Maďarsko jako Trojský kůň Kremlu

Maďarský premiér Orbán je znám svým nacionalismem a propagací Velkého Maďarska, touhou získat území sousedů, aktivním odporem k Západu, a servilitou k Putinovi a jeho invazi.

22.3.2024 v 10:30 | Karma: 18,70 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma: 10,85 | Přečteno: 393x | Diskuse| Miniblogy

Ondřej Flégl

Mír s Ruskem je jen přestávka mezi invazemi

Ruská federace napadá své sousedy a využívá mír jen jako přestávku mezi invazemi. Touhu okupovat další státy navíc přiznal Putin ještě před invazí na Ukrajinu.

29.2.2024 v 11:11 | Karma: 22,08 | Přečteno: 520x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Chtěli byste ovlivnit program ANO? Aneb kam vítr, tam plášť!

ANO je silně oportunistické politické hnutí. To v praxi znamená, že nemá žádné hodnotové mantinely, žádné světonázory, které by ho brzdili v touze po moci a zisku.

26.2.2024 v 14:14 | Karma: 20,81 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Rozhodnutí Ústavního soudu o důchodech - bylo to nezbytné opatření

Je jisté, že rozhodnutí pro soudce Ústavního soudu nebylo jednoduché a zvážili všechny zákonné normy a okolnosti. Vzhledem k ekonomické krizi a válce vlastně nemohli rozhodnout jinak.

24.1.2024 v 16:41 | Karma: 23,88 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 18,11
  • Průměrná čtenost 938x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik