Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepřátele demokracie útočí na ústavu

Nepřátele demokracie z řad katolických teokratů útočí na ústavu a Listinu základních práv a svobod. V ohrožení jsou nejen menšiny, ale i děti a heterosexuální nevěřící či jinověrné páry. Neštítí se překrucovat studie a historii.

Podle předložené novely se má změnit článek 32 Listiny. Z původního znění "Rodičovství a rodina jsou pod ochranou zákona." na "rodičovství, rodina a manželství jako svazek muže a ženy jsou pod ochranou zákona". Taková změna má ale dalekosáhlé následky, zvláště pokud se uznají klamavé a nábožensky motivované argumenty předkladatelů.

 

V ČR je možné uzavřít občanský nebo církevní sňatek, jak jsem psal zde - tento fakt je předkladateli novely přehlížen. Katolíkům to nestačí, manželství si přivlastňují celé, nedělají rozdíly a porušují práva všech! V novele dokonce argumentují Novým zákonem z Bible.

"Jeho nepochybnými zdroji jsou především chápání manželství jako dlouhodobého a původně posvátného právního svazku vznikajícího za stanovených podmínek vždy mezi ženou a mužem v římském právu, stejně jako postupné prosazení se monogamického svazku ve starověkém Izraeli a přítomnost manželství muže a ženy coby nerozlučitelné svátosti v křesťanství na základě Nového zákona. Právní institut manželství – trvalého svazku ženy a muže – byl v novější době jako samozřejmý přejat a včleněn do všech velkých evropských kodifikací soukromého práva, vznikajících na základě přirozenoprávních, popř. římskoprávních doktrín v 19. a 20. století a lze na něj jistě nahlížet jako na součást přirozeného práva."

 

Listina základních práv a svobod, hlava první, obecná ustanovení, článek 1 "Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné." Navrhovatelé neuznávají důstojnost a práva LGBT a nevěřících/jinověrných lidí, viz. článek 2.

 

Článek 2 (1) Stát je založen na demokratických hodnotách a nesmí se vázat ani na výlučnou ideologii, ani na náboženské vyznání. Argumentovat Biblí, judaismem a náboženskou svátostí pro změnu ústavy/Listiny základních práv a svobod je opět v rozporu s demokracií. Navíc se lže o historii manželství, například Římský císař Elagabalus měl za manžela Hieroclese - takže ne vždy to bylo mezi mužem a ženou! Navíc všechna náboženství nejsou historicky homofobní, napři. pravoslavná církev provozovala sbratření.

 

Dále ve své argumentaci prokazatelně překrucují použité studie. Text pro novelu navíc kopírují od Aliance pro rodinu, nenávistné skupiny, která si klade za cíl "Docílit ukončení státní podpory ideologiím znevažujícím roli rodiny a popírajícím přirozenou jedinečnost a komplementaritu mužů a žen." Jejich cílem je útok na obhájce práv LGBT menšin a na samotné menšiny, protože Aliance popírá přirozenost menšin, ignorují, že existují i homoparentální rodiny a stejnopohlavní svazky. 

?

Listinu základních práv a svobod ale musíme číst celou, abychom pochopili, která práva se snaží katolíci ještě poškodit/upírat: kromě prvního a druhého článku viz. výše, je tu ještě článek 32 (3) "Děti narozené v manželství i mimo ně mají stejná práva." ale realita, jak jsem řekl, je jiná -děti nemají fakticky stejná práva- katolíci je ideologicky diskriminují tím, že neuznávají oba opatrovníky, stěžují jim tím výchovu  - před úřady, školou, zdravotnictvím - jeden partner je ignorován. Děti nemohou automaticky dědit po jedné osobě z páru, která se o ně stará, nenáleží jim sirotčí důchod atd. 

 

Tím se útočí i na článek 32 (5) "Rodiče, kteří pečují o děti, mají právo na pomoc státu." Ne, nemají! Katolíci to v rámci své tradiční nesnášenlivosti dlouhodobě nedovolují prosadit!

 

Článek 32 (4) Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona. Soud evidentně není potřeba, k odloučení stačí absence zákona - ignorace, opepřená katolickou předlohou novely.

 

Článek 39 "Jen zákon stanoví, které jednání je trestným činem a jaký trest, jakož i jaké jiné újmy na právech nebo majetku, lze za jeho spáchání uložit." K újmě na právech stačí opět absence zákona posvěcená katolickými předsudky.

 

Článek 3 (1) Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení. Jak se píše, " základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví", tak díky katolíkům se nezaručuje.

Nutné dodat, že se tím především KDU-ČSL stává stranou nedemokratickou, porušující hrubím způsobem ústavu, splňující všechny body pro soudní rozpuštění strany. Návrh na rozpuštění politické strany/hnutí podává vláda na základně podmětu, a ta aktuálně nebude střílet do vlastní koalice, ale návrh může po 30 dnech nečinnosti vlády podat prezident, ale ten od ledna může být jakýkoliv. Mandát poslanců po zrušení strany by ke vší smůle neměl zaniknout.

"Politickou stranu lze rozpustit pouze za kumulativního splnění čtyř podmínek: 1) zjištěné chování politické strany je protiprávní (§ 4 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích), 2) je přičitatelné dané politické straně, 3) představuje dostatečně bezprostřední hrozbu pro demokratický právní stát a 4) zamýšlený zásah je přiměřený sledovanému cíli, tj. nenarušuje princip proporcionality mezi omezením práva sdružovat se v politických stranách a zájmem společnosti na ochraně jiných hodnot. Těmito hodnotami jsou zejména zájem na bezpečnosti státu, veřejné bezpečnosti a veřejném pořádku, předcházení trestným činům nebo ochrana práv a svobod druhých."

To stejné platí i pro Alianci pro rodinu (i Hnutí pro život), která mlží svůj pravý účel a její činnost je v rozporu s ústavou. Tam už je to jednodušší, není tak těžké je dostat k soudu, není k tomu potřeba vládnoucí elita.

 

Co říct závěrem? Neexistuje žádný důvod upírat lidem stejného pohlaví občanské svazky / manželství. Neexistuje důvod přizpůsobovat Listinu základních práv a svobod katolickým normám. Demokracie se musí bránit proti lžím, předsudkům, nenávisti a ničení demokratických hodnot ze strany teokratů a i jiných nepřátelských ideologií.

 

 

Autor: Ondřej Flégl | pátek 5.8.2022 11:11 | karma článku: 8,99 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Ondřej Flégl

Co když člen NATO napadne jiného člena aneb Maďarsko jako Trojský kůň Kremlu

Maďarský premiér Orbán je znám svým nacionalismem a propagací Velkého Maďarska, touhou získat území sousedů, aktivním odporem k Západu, a servilitou k Putinovi a jeho invazi.

22.3.2024 v 10:30 | Karma: 18,70 | Přečteno: 624x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Hnutí lhářů, ANO, zneužilo manželství pro všechny a bodlo liberály do zad

Kratičké pokračování mého dřívějšího článku, které popisovalo bezpáteřní, bezhodnotový oportunismus hnutí ANO. Zajímá mě, kdy asi zradí seniory? Ale počkat, to už vlastně udělalo, jak popsal Ústavní soud v případu důchodů.

29.2.2024 v 12:12 | Karma: 10,85 | Přečteno: 393x | Diskuse| Miniblogy

Ondřej Flégl

Mír s Ruskem je jen přestávka mezi invazemi

Ruská federace napadá své sousedy a využívá mír jen jako přestávku mezi invazemi. Touhu okupovat další státy navíc přiznal Putin ještě před invazí na Ukrajinu.

29.2.2024 v 11:11 | Karma: 22,08 | Přečteno: 520x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Chtěli byste ovlivnit program ANO? Aneb kam vítr, tam plášť!

ANO je silně oportunistické politické hnutí. To v praxi znamená, že nemá žádné hodnotové mantinely, žádné světonázory, které by ho brzdili v touze po moci a zisku.

26.2.2024 v 14:14 | Karma: 20,81 | Přečteno: 464x | Diskuse| Politika

Ondřej Flégl

Rozhodnutí Ústavního soudu o důchodech - bylo to nezbytné opatření

Je jisté, že rozhodnutí pro soudce Ústavního soudu nebylo jednoduché a zvážili všechny zákonné normy a okolnosti. Vzhledem k ekonomické krizi a válce vlastně nemohli rozhodnout jinak.

24.1.2024 v 16:41 | Karma: 23,88 | Přečteno: 1873x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

  • Počet článků 61
  • Celková karma 18,11
  • Průměrná čtenost 938x
Příčetný "výtržník" v nepříčetném světě. Kritická duše se zrcadlem v ruce. To jsem já. Budu psát o tom, co mě baví - politika, sebeobrana, skeptická témata, výlety a dění kolem mě. Kdo se bojí, nesmí do lesa, a to samé platí i o mém blogu. Oblíbený nápoj? Slzy tmářů.

Seznam rubrik